Lokacija: Setnikarjeva 1, Ljubljana

Telefon: 080 30 09

E-mail: salon@vovko.si

Obratovalni čas: pon-pet: 8.00-16

Natisni karto

OBJAVLJENO: Pet, 21. 04. 2017, 11:07

Levja glava na vratih nima le dekorativnega pomena

protivlomna vrata

Zgodovina pravi, da so trkala v obliki levjih glav obstajala že v času starih Grkov, morda celo še prej. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj bi nekdo vrata svojega doma okrasil prav z levjo glavo? Odgovore na to je treba iskati v starodavni mitologiji.

Lev simbolizira moč in pogum, zato so ga ljudje že od nekdaj uporabljali kot simbol varuha domov. Že v starih kulturah so kralju živali pripisovali nadnaravne moči. Veljal je celo za božjega kralja, ki z neomejeno močjo in prevlado upravlja svoje ozemlje. Leve so zato pogosto upodabljali kot kipe, ki so krasili vhode ali vodnjake. Pogost ornament so bili tudi na vojaških ščitih in plemiških pečatih.

Omenjena simbolika se je v določeni meri ohranila vse do danes. Prav zato so levje glave v obliki trkal še vedno razmeroma pogosto v uporabi. Najdemo jih na vhodnih vratih graščin, palač ali stanovanjskih hiš nekdaj bogatih meščanov.

Danes sicer simbolika ni več tako zelo pomembna. Levja glava ima predvsem dekorativni pomen. Pa vendarle, lev na vratih obiskovalcem še vedno sporoča, da je za vhodnimi vrati svet, kamor nepovabljeni nimajo vstopa.

In kje v Ljubljani si lahko ogledate čudovitega medeninastega leva? Našli ga boste denimo na vhodnih vratih Mestnega muzeja. Ta kulturna ustanova domuje v Turjaški palači, ki je bila nekdaj dom ene najbogatejših plemiških rodbin na Kranjskem. Če med potepom po mestnih ulicah najdete še kakšnega, pa nam pošljite fotografijo.

Kakšna trkala imamo v naši ponudbi, pa lahko preverite na tej povezavi: KLIK
Ekipa Vovko
 

Zaznan Android Stock brskalnik

Brskalnik, ki ga uporabljate ne podpira široke palete možnosti, ki jo nudijo zimzeleni brskalniki (brskalniki, ki so redno posodobljeni). Zaradi zagotavljanja najboljše izkušnje vam svetujemo, da si namestite katerega od zimzelenih brskalnikov za mobilne naprave. Najboljša alternativa vašemu brskalniku je:

Zaupajte strokovnjakom - Izberite Vovko.