Lokacija: Setnikarjeva 1, Ljubljana

Telefon: 080 30 09

E-mail: salon@vovko.si

Obratovalni čas: pon-pet: 8.00-16

Natisni karto

OBJAVLJENO: Pet, 30. 06. 2017, 13:33

Vrata nekoč in danes

protivlomna vrata
Slika: Najstarejša vrata v Evropi

Si predstavljate hišo brez vrat? Nikakor. So nepogrešljiva stalnica vsakega pročelja, so tisto, kar na vsaki hiši najprej opazimo in se jih dotaknemo. Morda se nam zdijo vrata nekaj tako vsakdanjega, da o njih sploh ne razmišljamo, pa vendarle. Njihova vloga, ki se skozi zgodovino sicer ni pomembneje spreminjala, je še kako pomembna.

Zgodovina vrat sicer sega v čas starih Egipčanov. Obstajajo stare slikarije, ki so zgodovinski dokaz nekdanje arhitekture vrat. Sprva so bila vrata le lesen ploh na tečajih. Kasneje pa so jih vse bolj izpopolnjevali vse do današnjih dni, ko so se lahko pohvalimo z vrati vrhunske izdelave in kakovosti.

Že pri starih Grkih in Rimljanih so bila vrata različnih oblik. Lahko so bila enokrilna, dvokrilna, drsna, celo zložljiva. Starodavna vrata so bila največkrat izdelana iz lesa ali kamna, pa tudi iz brona. Arheologi so namreč marsikje po Evropi našli prav bronasta vrata.

Za najstarejša vrata v Evropi sicer veljajo lesena vrata iz Züricha v Švici (naslovna fotografija). Oktobra leta 2010 so jih arheologi odkrili med izkopavanjem v nekem predelu mesta, kjer so načrtovali izgradnjo parkirne hiše . Vrata naj bi bila stara okoli 5.000 let, a so, kot pravijo strokovnjaki, v zelo dobrem stanju. Pripadala pa naj bi eni do hiš v petih neolitskih vaseh, ki so jih našli na omenjenem območju.

In kakšna je bila vloga vrat? Pravzaprav je bila vseskozi takšna kot danes, pa čeprav so se vrata skozi zgodovino arhitekturno spreminjala. Vrata so namreč vedno varovala, preprečevala ali dovoljevala so dostop, ter ščitila pred vremenskimi vplivi.

Sicer pa vrata niso bila samo zaščitni element. Vhodna vrata so bila in so še vedno tudi pomemben estetski element. Z njimi so pogosto, še posebej v preteklosti, skušali narediti vtis impozantnosti. To velja še posebej za vrata graščin, dvorcev, palač, pa seveda tudi katedral in bazilik. Vtis o bogastvu in pomembnosti so skušali narediti bodisi z velikostjo, bodisi z barvo in razkošnim okrasjem vratnih kril ali okvirjev.

Za mnoga zgodovinska vrata pa velja, da so zaradi svoje prepoznavnosti 'slavna'. Pogosto jih lahko vidimo denimo v medijih ali pa na selfijih, ki jih za spomin na potovanja posnamejo turisti z vsega sveta. Med takšna vrata nedvomno spadajo znamenita črna vrata na londonskem Downing Streetu 10, kjer domuje britanski premier. Po vsem svetu slovijo tudi vrata bazilike Svetega Petra v Vatikanu ali vrata katedrale v Firencah. Takšnih vrat bi se seveda dalo našteti še kar nekaj. Zdaj pa le pomislite, pred katerimi znamenitimi vrati ste se že fotografirali?

Več o vratih v naši ponudbi pa izveste na naši spletni strani.
 

Zaznan Android Stock brskalnik

Brskalnik, ki ga uporabljate ne podpira široke palete možnosti, ki jo nudijo zimzeleni brskalniki (brskalniki, ki so redno posodobljeni). Zaradi zagotavljanja najboljše izkušnje vam svetujemo, da si namestite katerega od zimzelenih brskalnikov za mobilne naprave. Najboljša alternativa vašemu brskalniku je:

Zaupajte strokovnjakom - Izberite Vovko.